72 KVADRAT INBLICK: IBK LUND

Ella Norberg tränar skott på mål.

LEKFULL TRÄNING LOCKAR FLICKOR TILL INNEBANDYN

Det är lekfullt, omväxlande och lustfyllt när IBK Lunds flickor födda 2008-2009 tränar i Vikingahallen. Flickor kommer från andra sidan stan för att vara med.

Det är onsdagseftermiddag i Vikingahallen. Tränarna Magnus Berglund, Tina Ambrosi och Sara Länk plockar fram träningsredskap. Två pappor ställer ut sarg runt hallen. Från omklädningsrummet kommer flickor i 8-årsåldern i en strid ström. När de ser träningsredskapen rusar de dit och sätter skrattande igång med en spontan upp-värmning. Det blir en stunds kaos men när tränarna kallar till samling runt mittcirkeln slår sig flickorna snabbt ner och lyssnar under tystnad när tränarna berättar om dagens olika övningsmoment. Ett av dem är att lära sig att hålla i klubban med båda händerna för att få bättre kontroll på bollen.

Sen drar träningen i gång med en uppvärmningsrunda, där flickorna får svinga sig i rep, klättra i ribbstolar, gå balansgång och ”steppa” sig igenom ett antal rockringar som är utlagda på golvet.

Därefter blir det träning med klubba och boll, dribbling, snurra runt med bollen utan att den lämnar klubbladet, skjuta på mål, valla bollen mot liggande bänkar, hela tiden med tvåhandsfattning.

Eftersom det är över 20 flickor på träningen delas hallen därefter in i tre delar där två används för spel och en för en variant på luffarschack. Med jämna mellanrum får flickorna byta plats så att alla får vara med lika mycket i varje moment.

Flickorna deltar med en blandning av glädje och målmedvetenhet. Ingen klagar, alla följer instruktionerna.

– Det är imponerande att se hur fint träningen flyter, säger Jessica Olefeldt, mamma till Matilda, en av flickorna i träningsgruppen.

Denna dag har Jessica och en annan mamma, Jenny Lindblad Persson, tagit på sig uppgiften att kolla flickornas byx- och strumpstorlekar. I höst ska flickorna spela matcher i en knatteliga och då behöver de matchställ.

– Det blir matcher på olika platser i syd-västra Skåne, berättar Magnus Berglund. Matcherna spelas med tre spelare i varje lag på en liten plan. Man spelar i två minuter, sedan byts alla spelare ut. På så sätt får alla lika mycket matchtid. Inga resultat noteras eller redovisas.

Magnus var med och startade tränings-gruppen för flickor 08-09 hösten 2015. Under våren var det över 30 flickor i gruppen. Tillströmningen har varit stor även i höst och en ny träningsgrupp för samma ålders grupp har startats i Fäladshallen.

FAKTA/IBK LUND

IBK Lund är resultatet av en sammanslagning 2015 av Lugi innebandyklubb, med verksamhet i Lunds tätort, och innebandy-klubben SödraDal, med verksamhet i Södra Sandby och Dalby.

Klubben satsar både på bredd och elit. Klubben är Skånes näst största innebandyklubb och landets elfte största. IBK Lund har över 600 barn och unga upp till 18 år i träning. Cirka 200 är flickor. Klubben har drygt 40 träningsgrupper, varav 12 är tjejgrupper.

Till detta har IBK Lund cirka 100 seniorer över 19 år i träning.
Både damernas och herrarnas elitlag spelar i division 1, innebandyns tredje division. Damerna blev i våras snöpligt utslagna i kvalet till Allsvenskan, den näst högsta divisionen.

Sedan sammanslagningen har ungdomsverksamheten vuxit kraftigt och under hösten har IBK Lund startat åtta nya träningsgrupper för pojkar och flickor i Lund, Dalby och Södra Sandby.

IBK Lund är en av de föreningar i Lunds kommun som LKF sponsrar.

Läs mer om IBK Lunds verksamhet på www. sportadmin.se/hemsida/start/?ID=94750

”Flickorna deltar med en blandning av glädje och målmedvetenhet. Ingen klagar, alla följer instruktionerna.”

Magnus Berglunds och hans tränarkollegers hemlighet är att göra träningarna så roliga och lustfyllda som möjligt. Mycket lek, avbrott för dans eller annat som flickorna gillar, ingen press på att vara bäst.

– Det är tränarnas förtjänst att det kom-mer så många flickor, även från helt andra delar av Lund, och att de fortsätter att träna, säger flera av de föräldrar som 72 Kvadrat pratar med.

En av långresenärerna är Frida Anderberg Olsson, som bor på Annehem.

– Pappa spelar innebandy, berättar hon.

Det var så vi fick reda på att man kan träna här. Det är jättekul, roligast är att spela match.

Det är gemenskapen, leken och lustfylldheten som tjejerna gillar, säger Sara Länk, mamma till Maja Eriksson.

– Föräldrarnas medverkan är viktig, poängterar Magnus Berglund.

Även om en hel del flickor kommer från andra delar av staden så kommer åtskilliga från Linero och Mårtens Fälad.

Marta Tesfazgi har varit med på träningarna sedan de startade förra hösten. Hon bor med sin familj hos LKF på Vikingavägen och deltar med liv och lust i träningen.

– Det är jättekul, säger hon. Jag har flera klasskompisar i gruppen. Det är roligt att leka när man tränar. Fast roligast är att spela match. Det har jag gjort två gånger.

Pappa Efrem berättar att Marta fick information om träningen på Vikingaskolan.

– Det är bra att ha så nära till träningen, säger han. Vi hoppas att Marta också ska kunna börja träna friidrott. Det skulle passa henne. Vi har anmält henne men ännu inte fått någon plats.

”Det är jättekul. Jag har flera klasskompisar i gruppen. Det är roligt att leka när man tränar. Fast roligast är att spela match. Det har jag gjort två gånger.”

Marta Tesfazgi

Olivia Berglund försöker hindra pappa Magnus, en av gruppens tränare, från att ta bollen.