72 KVADRAT HÅLLBART

GRATIS ”GÖR-DET-SJÄLV-VERKSTAD” FÖR CYKLISTER

Behöver du laga din cykel men är osäker på hur du ska göra? Eller så vet du precis, men saknar verktyg eller utrymme att mecka på? I båda fallen är du välkommen till Bike Kitchen Lund, där volontärer och verktyg finns på plats två kvällar i veckan.

Vi anländer till Stenkrossen, på Kastanjegatan 13 i Lund, strax innan kvällens Bike Kitchen startar. En av volontärerna och kvällens första cyklist har precis anlänt och verksamheten drar sakta igång. Snart är det ganska begränsade utrymmet fyllt av upp- och nedvända cyklar samt cykelägare och volontärer som hjälps åt att mecka.

– Alla som kommer hit får en matta att lägga under cykeln, för att skydda golvet. Och så får de låna en verktygslåda. Den som vill sköta allt själv gör det, den som behöver råd och stöd från någon av oss volontärer får det, säger Bart Oostenrijk, en av dem som var med och startade Bike Kitchen i Lund, för ungefär ett och ett halvt år sedan.

Bart berättar att de inför starten såg sig omkring i Lund innan de bestämde sig för vad de skulle göra och var. De fastnade för Bike Kitchen; ett internationellt koncept med rötter i Kalifornien. När de fick besked om att de fick låna lokalen på Stenkrossen föll den sista pusselbiten på plats.

Volontärerna består av en kärna på sex-sju stycken personer och är cirka 20 stycken totalt. Varje tisdag- och onsdagskväll är de här och tar emot alla som kommer, vilket vanligtvis är runt 20 personer per kväll. Allt är gratis.

Många av volontärerna lär sig hantverket efter hand, så det finns inga krav på att vara fullfjädrad cykelreparatör från start.

– Jag kommer hit för att det är kul. Jag sitter hela dagarna och jobbar framför en dator så jag tycker om att komma hit och jobba med händerna, säger volontären Gerard Schaafsma, som också varit med på hela resan.

Laura är student och har varit på Bike Kitchen flera gånger. I kväll ska hon byta en slang till ett av sina cykeldäck. Slangen har hon själv köpt, verktyg lånar hon på plats. Gerard hjälper henne att få av däcket. Många av dem som kommer är, likt Laura, just studenter. Men Bike Kitchen är självklart öppet för vem som helst.

Casey är en annan av kvällens volontärer. Hon ilar runt i lokalen och verkar hjälpa många samtidigt. I farten hinner hon berätta varför hon är här:

– Cyklar är fantastiskt! Och så gillar jag miljö och hållbarhet. Jag är ingen cykelmekaniker, men jag kan och vill lära mig mer, vilket jag gör här. Och kan man hjälpa andra så gör jag gärna det, säger Casey.

Bart Oostenrijk, en av Bike Kitchen Lunds grundare.

FAKTA/BIKE KITCHEN

Följ Bike Kitchen Lund på Facebook för senaste nytt eller titta in på deras hemsida (https://bikekitchenlund.wordpress.com/). Projektet ingår i Hållbart Universitet och stöttas även av Lunds kommun och Folkuni-versitetet. Du hittar dem på Stenkrossen, på Kastanjegatan 13 i Lund, tisdagar och onsdagar kl. 18.30 – 20.30.