72 KVADRAT INBLICK

Från barnfamiljer till ensamhushåll

I år är det 70 år sedan LKFs fastighet i kvarteret Lärlingen byggdes. Då fylldes huset med barnfamiljer, nu är det mest ensamhushåll i Lärlingen.

1993 flyttade Solveig Hansson in i en tvåa i kvarteret Lärlingen på Åldermansgatan. Hon kom närmast från Löddeköpinge.

– Min man hade gått bort och barnen var utflugna så en tvåa var alldeles lagom för mig, berättar Solveig.

Hon växte upp på Sliparebacken i Lund dit föräldrarna flyttade från Löberöd när Solveig var några år gammal.

Som vuxen har Solveig bott i såväl Stockholm som Löddeköpinge men det är Lund som känns som hemma, säger hon.

I Löddeköpinge jobbade Solveig på Överskottsbolaget, åter i Lund jobbade hon i Grahns pappershandel.

– Jag jobbade där som ung, innan jag gifte mig, berättar Solveig, och fick jobb där igen när jag flyttade tillbaka till Lund.

De två sista åren innan Solveig gick i pension jobbade hon som expedit på klassiska Annes Konditori på Kung Oskars väg.

Nu är det nästan tio år sedan Solveig Hansson gick i pension. Hon trivs med tillvaron och ägnar mycket tid åt att läsa. Historiska romaner är hennes favoriter.

– Och så hjälper jag barn och barnbarn i Södra Sandby en hel del, berättar hon.

När man går runt i Solveig Hanssons tvåa på 58 kvadratmeter är det svårt att tänka sig att den ursprungligen var avsedd för en tvåbarnsfamilj.

– Det var andra tider, konstaterar Solveig. I dag finns det bara en barnfamilj i huset.

När Solveig flyttade in bodde det mest äldre i Lärlingen. Nu lockar de små lägen­heterna en hel del unga hyresgäster.

– Det kan ha sina sidor, säger Solveig. Vi har inte riktigt samma vanor. Men de ska ju också ha någonstans att bo.

En av de stora tillgångarna med Solveigs lägenhet är uteplatsen. Solveig har satsat mycket på att göra den vacker och inbjudande. På sensommaren prunkar den av perenner och sommarblommor.

– Uteplatserna är bra för grannkontakterna, säger hon. Man hälsar på varandra, stannar till för en pratstund.

Solveig gillar också all grönska i området, i villaträdgårdarna, i ett angränsande koloni­område och inte minst i parken med alla sina fruktträd utanför Solveigs köksfönster.

Där finns också busshållplatsen för 5:ans buss som snabbt tar Solveig till centrum. På nära håll finns också livsmedelsbutiker och vårdcentral.

– Jag trivs verkligen här, säger Solveig. Här finns allt jag behöver.

FAKTA

Lärlingen
Kvarteret Lärlingen vid Åldermansgatan ligger i ett område som sedan slutet av 1600-talet är känt som Klosterhusen. Där låg dagsverkstorp under Klostergården, som låg där stadsdelen med samma namn numera ligger.

Kvarter och gator i området har namn med anknytning till hantverksyrken och det gamla skråväsendet.

Lärlingen byggdes 1946 av Bostadskommittén i Lund, året innan LKF bildades. Huset övertogs 1950 av LKF. 1988 byggdes köken om, lägenheterna i bottenplanet fick uteplatser och övriga lägenheter fick balkong.

Huset ritades av Ingeborg Hammarskjöld-Reiz.

I huset finns sex enrummare på 42 kvm och 18 tvårummare på 58 kvm. Ettorna var ursprungligen avsedda för familjer med ett barn och tvåorna för familjer med två barn.

Ingeborg Hammarskjöld-Reiz (1909-1994)
Utbildad till arkitekt vid Chalmers i Göteborg. Kom 1937 till Lund som biträdande stadsarkitekt. Sekreterare i LKFs föregångare Bostadskommittén. Arbetade med att ta fram bostäder åt barnfamiljer som levde under miserabla bostadsförhållanden. Förberedde sig genom att besöka fattiga, barnrika familjer för att intervjua kvinnorna om deras behov. Detta kom att påverka planlösningarna i hennes flerfamiljshus. Var känd för att besöka hus som hon hade ritat för att tala med dem som bodde där och lära av eventuella misstag.

Ingeborg Hammarskjöld-Reiz har ritat många av de LKF-hus som byggdes under 1940-och 50-talen, främst på Väster men också i Centrum och på Kobjer.