72 KVADRAT TEMA: ÅTERBRUK

BORTSORTERAD FRUKT FÅR NYTT LIV

En tredjedel av all frukt som odlas i världen äts inte upp. Rescued Fruits gör något åt saken genom att göra must av frukt som annars skulle ha slängts.

– Vårt mål är att kunna ta hand om allt onödigt fruktsvinn i Sverige, säger Cecilia Larsson, som tillsammans med Truls Christensson och Mickaela Gustafsson Svensson driver företaget. När vi besöker Rescued Fruits har morgonens pass precis avslutats. Cecilia och Mickaela har producerat 500 liter must, utifrån ett ton äpplen.

– 90 procent av all frukt som importeras till Sverige går via Helsingborg, därför tyckte vi att vi skulle ha en bra chans att lyckas här. Sedan vi etablerade oss har vi arbetat hårt för att hitta rätt produktionsutrustning och få den att fungera. Och i höst byter vi flaska till musten Rescued, som också får en ny etikett, berättar Cecilia.

All frukt sorteras, sköljs, mals och pastöriseras, för att sedan smaksättas och tappas på flaska. Doften av äpple ligger tung i lokalen, uppblandat med dagens smaksättare som är kanel. Mickaela rör vant i den stora cisternen, där must och kanel blandas som bäst.

– Det är jätteroligt att få vara med på den här resan. Jag gillar att få vara med från start; att se hur allt byggs upp och vara med i alla led är roligt, säger hon.

Cecilia, Truls och Mickaela känns som modiga entreprenörer. Utan någon större förkunskap har de kastat sig in i en bransch och försökt lära sig så mycket som möjligt. De har besökt bryggerier och musterier och prövat sig fram samt frågat, frågat och frågat.

– Vår produktion bygger på bortsorterad frukt och är i princip omöjlig att planera. Vi vet sällan från dag till dag hur mycket och vad vi ska få in. Men detta var en förutsättning vi kände till, så vi har byggt produktionen utifrån detta. Större musterier och bryggerier har nog svårt att snabbt ställa om sin produktion, men det tycker vi bara är roligt. Det blir som det blir, säger Cecilia.

Vad är roligast?
– Att vi mött ett så stort intresse och fått så stort gensvar är en stor boost och känns jättekul. Folk förstår våra tankar och gillar det vi gör. Att en tredjedel av det som odlas slängs, är ett stort och viktigt problem. Men, det är praktiskt lösbart och vi är en del av det, vilket känns bra. Problemet borde inte vara så svårt att lösa, det krävs bara lite annat tänk, säger Cecilia.

Vad är största utmaningen?
– Hela företaget och uppgiften att ta hand om svinnfrukt är en utmaning i sig. Eftersom råvarorna varierar, så varierar hela tiden smaken på våra produkter, säger Cecilia.

Hur tänker ni framåt?
– Vi gör allt själva och vill växa smart. De första tolv månaderna i våra lokaler har vi, för hand, producerat 38 000 flaskor must. Nu växlar vi upp med vår nya produktionslinje och har som mål att kunna producera en miljon flaskor must om året, avslutar Cecilia.

”Att vi mött ett så stort intresse och fått så stort gensvar är en stor boost och känns jättekul. Folk förstår våra tankar och gillar det vi gör. Att en tredjedel av det som odlas slängs, är ett stort och viktigt problem.”

Cecilia Larsson, Rescued Fruits

FAKTA

Rescued Fruits startades 2014, under namnet MarmeladMakeriet. I augusti 2015 bytte de namn till Rescued Fruits. Samtidigt lanserades Rescued, en dryck gjord på räddad frukt. Cecilia Larsson driver företaget tillsammans med Truls Christensson och Mickaela Gustafsson Svensson. Läs mer på www.rescued.se

I Lund kan du hitta musten Rescued bland annat på S:t Jacobs Stenugns-bageri och på Love Coffee Roasters.