72 KVADRAT TEMA: SMULTRONSTÄLLEN

Spana på vilda djur

Är du sugen på en lite annorlunda djurupplevelse? Skulle du vilja komma nära vilda djur, men ändå sitta i säkerhet och på lagom behörigt avstånd? Då är ett besök i det nya viltgömslet Gyltan i Skrylle ett lika nytt som spännande utflyktstips.

Spana

Viltgömslet ligger väl skyddat och knappt synligt, ungefär en kilometer från naturrum i Skrylle. I ett litet hus, väl inbäddat i björkskogen, sitter du och dina vänner på första parkett och spanar ut genom lågt satta fönster. Ni kommer hit i skymningen och framför er ser ni djurens matplats. Att vildsvinen är återkommande gäster syns tydligt på den uppbökade marken.

Majsspridaren är inställd på utfordring vid solnedgång, året om. Detta vet skogens djur om och så gott som varje kväll och natt kan därför vildsvin, rådjur, dovhjortar, rävar eller grävlingar komma på besök för att äta. Allt medan du och dina vänner har perfekt utsikt över skådespelet och bara tyst kan luta er framåt och njuta. Vill ni stanna hela natten så går det utmärkt.

Upplevelsen bokas i Skrylles reception. Det finns också möjlighet att dela upplevelsen med en viltexpert, som kan förgylla ditt besök med spännande berättelser och fakta om det du ser. I Gyltan finns plats för cirka 8 personer och besöket kostar 150 kr.

Torun Lindfors Peterffy och hennes pappa Olof Peterffy bor i LKFs område Mjölet i Dalby. De tycker mycket om att vara ute i naturen och Naturleken i Skrylle är en plats de gärna återvänder till. Även Gyltan verkar falla duon i smaken.

Vill du veta mer? skrylle.se/att-gora/viltgomslet-gyltan/

Var är vi?

I Skrylle naturreservat, ca 12 km öster om Lund.

Hur tar man sig hit?

Bil, cykel eller buss. Naturbussen (regionbuss 159) går vår och höst ända fram till Skrylle-gården vissa dagar. Se Skånetrafikens hemsida/reseplaneraren för mer information.

Är det tillgängligt?

Kontakta receptionen eller naturvägledaren vid naturrum (0761-33 53 73) för mer information om tillgänglighetsfrågor.