72 KVADRAT INBLICK: LINERO

Nya Linero torg lyfter stadsdelen

Det ombyggda och renoverade Linero torg (tidigare Linero centrum) får hela stadsdelen att lyfta. Det var den samlade meningen när 72 Kvadrat besökte de lokalhyresgäster som hittills har flyttat in vid torget.

Ica Supermarket

Med den nya Ica Supermarketbutiken vid Linero har tätortens östra del fått en stor och modern dagligvarubutik med generösa öppettider. Butiksytan på 1 600 kvadratmeter är några hundra kvadratmeter större än vad som är normalt för en Ica Supermarket.

Den nya butiken drivs av Rickard Månsson och hans hustru Marie. Rickard har drivit en Icabutik i Malmö i 13 år.

Rickard kom in på sluttampen av planeringen för Linero torg och har under sina första månader, tillsammans med sin personal, utformat butiken och dess utbud.

– Vi prövar oss fortfarande fram för att se vad kunderna efterfrågar, säger Rickard. Vi märker hur antalet kunder stadigt ökar, vecka för vecka. Gamla kunder, som sökt sig till andra butiker, kommer tillbaka och nya kunder hittar hit, både från nya områden som Råbylund och från villa-områdena norr om Linero torg.

Rickard berättar att butiken får högt betyg i nöjd-kund-index och många gamla kunder är närmast lyriska över att området äntligen har fått en fräsch och välsorterad dagligvarubutik.

– Vi är övertygade om att vår butik kommer att fungera som ett dragplåster åt Linero torg vilket gynnar alla de andra verksamheter som finns här.

Linero Apotek

– Nu kan vi äntligen visa våra egenvårdsprodukter på lättillgängligt och lättöverskådligt sätt, säger chefen för Linero Apotek, Anita Smedberg.

Apoteket har flyttat ner från det övre planet, intill vårdcentralen, till markplanet med ingång mitt emot Icabutiken och med parkeringsplatser alldeles utanför dörren.

– Den nya lokalen är större, ljusare och öppnare än den gamla, säger Anita Smedberg. Närheten till Icabutiken gynnar oss och ger nya kunder.

– Vi får många positiva kommentarer från våra kunder, som gillar att själva kunna botanisera bland våra produkter i stället för att be personalen plocka fram det som kunden ville ha. Det är också ett bättre arbetssätt för vår personal.

Anita Smedberg är mycket nöjd med upprustningen och nybyggnationen vid Linero torg.

– Det känns som om inte bara området runt torget utan hela stadsdelen lyfter, säger hon.

Salong Bellino

Har funnits i Linero centrum sedan detta stod klart i början på 1970-talet. Salongen ligger nu i totalrenoverade lokaler i det nedre planet, intill parkeringsplatsen.

– Det har blivit jättefint, säger salongens ägare Eva Rodzevski, som har jobbat i salongen sedan 1996. Sedan ungefär fem år har hon Jenny Lööv som medarbetare.

Under ombyggnadstiden har salongen legat i ett nybyggt bostadshus vid Vikingavägen .

– Vi har en väl inarbetad kundkrets som har varit oss trogen under ombyggnaden och som nu kommer till den nya jättefina lokalen, berättar Eva.

– Sedan vi flyttade tillbaka till torget märker vi att det är många nya människor som söker sig hit. Det har verkligen blivit snyggt och fräscht och här är mer liv och rörelse än tidigare.

Lineros Pizzeria och Restaurang

Tidigare fanns det två matställen vid Linero torg, nu finns det bara ett kvar, Lineros Pizzeria och Restaurang. Den drivs sedan 18 år som familjeföretag med Savas Yücel som chef. Alla känner honom som ”chefen” berättar han och det är det han vill bli kallad.

Under ombyggnadstiden har pizzerian hållit till i en matvagn, men nu huserar den i en stor, ljus och nymöblerad lokal i markplanet med ingång från parkeringsplatsen.

– Vi har också fått ett mycket större och bättre utrustat kök, säger ”chefen” Yusel.

Under ombyggnadstiden har stamkunderna varit trogna sitt matställe och sedan den nya lokalen blev klar har antalet gäster ökat med 10-15 procent.

– Vi tror på en ännu större ökning när det inte längre är en byggarbetsplats här och när hyresgäster flyttar in i de nya husen.

S:t Knuts församlingsgård

Församlingsgården hade tidigare lokaler i två plan men har nu bara lokal i det övre planet. Mindre utrymme, men mer ändamålsenligt, säger prästen Anders Sjöstedt. Renoveringsbehovet var mycket stort. Nu har vi fått en stor, luftig samlingssal och ett mobilt rum, där vi kan ha varierande aktiviteter, till exempel stickkafé, barnkyrka och läxhjälp.

– Församlingen bedriver bland annat ett omfattande integrations- och flyktingarbete, både i församlingsgården och på Vikingaskolan och ett par HVB-hem för ensamkommande unga, berättar Anders.

Församlingsgårdens stora uteplats har också fräschats upp och försetts med ett nytt trädäck.

Sankt Knuts kyrka, som tillhör Svenska kyrkan och ligger intill församlingsgården, har inte berörts av ombyggnaden men kommer också att fräschas upp.

Frisk o Vacker

Bland alla tidigare lokalhyresgäster vid Linero torg, som har flyttat tillbaka till nya eller renoverade lokaler, finns också några nykomlingar. En av dessa är hudterapeuten Estee Lavinen med företaget Frisk o Vacker.

– Jag har drivit företag i centrala Lund tidigare men när jag blev mammaledig bestämde jag mig för att flytta ifrån centrum, berättar Estee, som lockades till Linero torg av Annika Ramqvist, lokalhyresansvarig hos LKF.

– Det finns ingen liknande verksamhet i området och torget har fått ett lyft som kommer att locka hit många tänkbara kunder, säger Estee.

Hon har två behandlingsrum och ger behandlingar från topp till tå, till exempel ansiktsbehandlingar, manikyr, pedikyr, massage och hårborttagning.

– Jag erbjuder även män intimvaxning, vilket är ovanligt, berättar Estee Lavinen.

I rummet för kroppsbehandlingar finns en infraröd bastu som värmer kroppen på samma sätt som solen.

– Den rekommenderas mot stress, depression, kronisk trötthet och muskelvärk samt celluliter, säger Estee, som kommer att jobba halvtid under 2016 med att bygga upp sin verksamhet.

Jonas Brasjö besöker det nya biblioteket.

Linero bibliotek

Biblioteket har flyttat upp från bottenplanet till Träffpunkt Lineros tidigare lokaler på det övre planet.

Utrymmet är ungefär lika stort som i den förra lokalen men en tidigare planlösning med smårum har ersatts av öppen, ljus och luftig planlösning.

Biblioteket har fått hjälp av arkitekten Roger Duverell med färgsättning, utformning av möbler med mera. Vid entrén finns ett litet café och ett avskilt rum kan avvändas till bokcirklar, språkkafé, barnaktiviteter, filmvisning med mera.

Antalet besökare har ökat väsentligt, berättar verksamhetsledaren Anette Nilsson och enhetschefen Margareta Kant.

– Det flyttar ju in nytt folk i stadsdelen hela tiden och en stor skylt vid Icas entré får människor att upptäcka biblioteket.

Ännu fler besökare väntas komma när biblioteket senare i år gör det möjligt att komma in i bibliotekslokalen även när det inte finns personal på plats.

Nästa inflyttning den 1 september 2016

Då flyttar följande lokalhyresgäster in vid Linero torg: Träffpunkt för seniorer, dagverksamheten Nilis, lokala hyresgäst­föreningen samt
Fitness24seven.