72 KVADRAT TEMA:SMULTRONSTÄLLEN

Med kikaren i ständig beredskap

Trakten runt Lund ger goda möjligheter för den som vill skåda fågel. En plats som är väl värd ett besök är Silvåkra, vid Krankesjön. Platsen är en av de finaste fågelsjöarna i Skåne, men för den skull inte överdrivet välbesökt.

Här kan du klättra upp i fågeltornet eller sitta och kura i ett gömsle i vassen, precis intill vattenbrynet. Har du tur kan du få syn på arter som häger, svarttärna, brun kärrhök, fiskgjuse, skäggmes och olika sorters änder. Tydliga informationsskyltar finns på flera ställen, med goda möjligheter att lära mer om både fåglar och området som sådant.

Runt sjön går det bra att promenera på grusvägarna och på vintern går det utmärkt att åka skridskor på den grunda sjön. Så det finns många anledningar att styra färden till Silvåkra. Två vänner som gjort just det, och som gjort det flera gånger förr, är Jessica Ewald och Tove Thomasson.

Tove är fågelskådare sedan barnsben och funderar en stund innan hon svarar på varför hon tycker om att vara ute i naturen med kikaren runt halsen. ”Det är bara väldigt kul. Det är ett bra sätt att komma ut i naturen och det är roligt att lära sig nytt hela tiden”, säger hon.

Fågelskådning

Var är vi?

I Silvåkra, vid Krankesjön cirka två mil öster om Lund, utanför Torna Hällestad och intill Revinge skjutfält. Skyltat ”Fågeltorn” på vägen mellan Silvåkra och Harlösa.

Hur tar man sig hit?

Antingen per bil eller med buss (titta in på Skånetrafikens hemsida/reseplaneraren) Eller varför inte cykla?

Är det tillgängligt?

Ut till gömslet kan du ta dig med rullstol på bryggan. Stigen fram till bryggan kan dock kräva att du har någon med som kör rullstolen. För att ta sig upp i tornet krävs det att du kan gå i trappor. En grill och ett vindskydd är tillgänglighetsanpassade.