72 KVADRAT TEMA: SMULTRONSTÄLLEN

Med avkoppling och upplevelse i fokus

Vandra

Sofie Norrby på Skåneleden menar att vandring handlar om avkoppling och upplevelse; att ta sig tid att fika, fota och njuta av naturen.

För den som vill ut och vandra är Skåneleden ett givet alternativ. Sofie Norrby arbetar med att utveckla Skåneleden och 72 kvadrat ställde några snabba frågor till henne. Läs mer om hur du kommer igång, vilken utrustning som behövs samt om några vandringsförslag.

Varför är Skåneleden viktig för Skåne?

– Skåneleden hjälper skåningarna att ta sig ut i naturen. En led hjälper besökarna att hitta vart man ska ta sig ut och hur man ska ta sig fram. Att det är en led är också en kvalitetsstämpel, som garanterar en trygg och upplevelserik vandring. Just detta med kvalitetsstämpeln är något som efterfrågas mycket av internationella besökare. Skåneleden behövs också för att kunna utveckla destinationen och besöksmålet Skåne samt vårt näringsliv.

Vilka är dina bästa vandringstips?

– Att undersöka närområdet är en bra början. Därför är mitt första tips att vandra Skryllerundan som går i en loop som börjar och slutar i Skrylle och går via Knivsåsen och Torna Hällestad. Därefter kanske man vågar lite mer och kan ta tåget till Glumslöv och vandra söderut mot Landskrona, förbi Glumslövsbackar. Och som tredje och lite längre vandring med övernattning föreslår jag Österlencirkeln. Den utgår från Brösarp och går västerut.

Vad krävs för att komma igång?

– Ett par sköna skor och ett jojokort är allt som behövs! Där har du basen och sen kan man själv välja vart man vill ta det därifrån. En ryggsäck med lite dryck och något ätbart är väl inte heller fel. Det ska inte vara så komplicerat att vandra. För den som sedan blir mer biten är kanske ett par skor som är vattenavvisande inte så dumt. Ska man sen gå längre sträckor och bära på mer packning kan nästa steg vara att satsa på ett par skor med mer stöd, som avlastar. En karta och en bok om leden kan också vara trevligt. Jag rekommenderar gärna Vandra Skåneleden, av Caroline Alesmark.

Finns det någon ”typisk vandrare”?

– Vandring är för alla som vill utmana sig att gå lite mer än en vanlig promenad eller längs de vanliga slingorna. Vandring handlar om avkoppling och upplevelse; om att ta sig tid att fika, fota och njuta av naturen. För den som tar sig fram med rullstol eller barnvagn finns en tillgänglighetsanpassad etapp som går Strandbaden-Mölle, längs Kullaleden.

Vad händer under 2016?

– 2016 är vandringens år i Skåne, vilket vi kommer att uppmärksamma genom att arrangera temadagar en söndag per månad. Vi kommer till exempel att prata om hur man lagar mat ute i naturen, lämna tips om packning, prata om ledens historia med mera. Evenemang som vi hoppas ska locka ut många intresserade! I september arrangeras det europeiska vandringseventet Eurorando 2016 här i Skåne. Då väntas
5 000-7 000 besökare hit. En annan stor sak för oss är vår nya hemsida som vi lanserar i vår, där vi presenterar en ny etappgenerator. Med den hoppas vi att det ska bli enklare att hitta sträckor som passar för fler. Sök på vart i Skåne du vill vandra, hur långt och i vilken svårighetsgrad, så får du ett antal förslag på vandringsetapper.

Vart vandrar du helst själv?

– Så här års är jag otroligt sugen på att se bokarna, så en tur till Söderåsen är en storfavorit för mig. Annars älskar jag havet och vandrar gärna längs med Öresund eller på Österlen.

”2016 är vandringens år i Skåne, vilket vi kommer att uppmärksamma genom att arrangera temadagar en söndag per månad.”

Sofies vandringstips till LKFs hyresgäster

  • Skryllerundan, 1, 5 mil. Ta buss 159 till Skrylle. Rundan går från Skrylle, via Knivsåsen, Torna Hällestad och åter till Skrylle.
  • Vandra från Glumslövs backar och söderut mot Landskrona. Ta tåget till Glumslövs backar. Sträckan är cirka 1 mil. Glöm inte att spana efter gamla tegelstenar på stranden; rester av gamla tegelbruk som legat här.
  • Österlencirkeln, 3, 4 mil. En två- eller tredagars tur med övernattning. Utgår från Brösarp och går västerut, in mot landet. Sov i vindskydd eller på Bed & Breakfast.

Läs mer på www.skaneleden.se och www.eurorando2016.com

Att vandra är ett meditativt och lagom långsamt sätt att ta sig fram och upptäcka naturen. Du kan ha ett mål, men du kan också vandra mer planlöst. Du kan välja att vandra på någon av Skåneledens olika etapper eller delar av dem, eller du kan välja att vandra precis vart du vill. Vissa vandrar i tysthet, för sig själva,
andra vandrar gärna i grupp.

Ett par bra skor eller kängor är egentligen det enda du behöver. Kanske är en ryggsäck med plats för din picknick bra att ha, annars är det bara att vandra iväg och klä sig efter väder.

Hanna och Erik Fors från Lund tycker om att vandra. De har fjällvandrat några gånger och tar sig med jämna mellanrum ut till olika områden runt Lund för att vandra. När vi möter dem har de dottern Astrid med sig, i bärstol på ryggen, och en bärbar grill i handen.

”Det känns alltid så skönt att komma ut i naturen. Det får mig att må bra; jag blir lugn och kopplar bort allt annat”, säger Hanna.

Vi ser dem vandra iväg, in mot skogen vid Häckeberga kvarn intill Genarps IP. I dag ska de inte gå så långt, bara ta sig en bit in i området, för att sedan hitta en bra plats att grilla och mysa på.

Var är vi?

Häckeberga kvarn, vid Genarps IP. Cirka två mil öster om Lund.

Hur tar man sig hit?

Antingen med bil eller med buss (titta in på Skånetrafikens hemsida/reseplaneraren)

Är det tillgängligt?

Stigarna är svårframkomliga med rullstol och barnvagn, men det finns iordningsställda grillplatser i närheten av parkeringen vid Häckeberga kvarn.