72 KVADRAT TEMA: SMULTRONSTÄLLEN

Cykla

Allt fler
trampar på

Att cykla ligger i tiden. Enligt Sifo cykelpendlar var femte svensk dagligen till jobb eller utbildning. Och nästan hälften av alla svenska använder cykeln som motionsredskap under sommarhalvåret.

Sveriges kommuner tävlar om att vara så cykelvänliga som möjligt och trängseln på cykelbanorna tycks hela tiden öka. Cykling som motions- eller idrottsform fortsätter också att locka allt fler människor, i alla åldrar.

Vardagscykling är ett enkelt, smidigt och förhållandevis billigt sätt att ta sig fram. För att inte tala om miljö- och hälsovinsterna. Ska du satsa på att cykla på en mer avancerad nivå krävs lite mer utrustning, både när det gäller själva cykeln och kläderna.

En del gillar att cykla på egen hand, andra att cykla i grupp. Vissa cyklar hellre på landsväg, medan åter andra föredrar mountainbike-cykling ute i skog och mark.

Trakterna runt Lund och Skåne i stort är utmärkta platser för all sköns cykling. Cykelbanor, cykelstråk och slingor att cykla på i skogen finns det gott om. Ibland trilskas motvinden och ibland regnar det. Enligt devisen ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” är det ändå förvånansvärt många som trampar vidare.

Helena och Anders ser fram emot en skön cykeltur.

Helena, Anders och Morgan kallar sig för glada amatörer. Den här söndagen ska de ge sig ut på en cirka två timmar lång mountainbike-tur vid Häckeberga kvarn, intill Genarps IP. De laddar med vattenflaskor, är cykelriktigt klädda och ser fram emot en skön runda. Kanske kommer de att pausa för att dricka och eventuellt ta någon bild, annars cyklar de envist på tills de är åter på parkeringen. Troligen aningen lerigare än när de startade, men gissningsvis trötta och nöjda.

Var är vi?

Häckeberga kvarn, vid Genarps IP. Cirka två mil öster om Lund.

Hur tar man sig hit?

Antingen med bil eller med buss
(titta in på Skånetrafikens hemsida/reseplaneraren)

Är det tillgängligt?

Stigarna är svårframkomliga med rullstol och barnvagn, men det finns iordningsställda grillplatser i närheten av parkeringen vid Häckeberga kvarn.