72 KVADRAT PORTRÄTTET: LENA NORDENBRO

Vill arbeta
hand i hand
med hyres-
gästerna

LKFs nya miljöansvariga Lena Nordenbro vill stärka LKFs miljöarbete ytterligare, gärna genom utökat samarbete med hyresgästerna.

Lena Nordenbro avlöste den 1 september Åsa Johansson som miljöansvarig hos LKF efter att ha varit miljöchef för Kraftringen (tidigare Lunds Energi) i tolv år.

– Som miljöchef på Kraftringen har jag bland annat arbetat mycket med att utveckla samarbetet i miljöfrågor mellan olika aktörer i Lund, säger Lena. Det är viktigt att lyfta blicken från det egna företaget till hela kommunen. Genom samarbete når vi längre i vår strävan efter att skapa ett hållbart Lund.

En av Kraftringens viktigaste samarbetspartners är LKF, som är stor kund hos Kraftringen. I olika sammanhang har Lena genom åren lärt känna många av LKFs medarbetare och fått god inblick i det ambitiösa miljöarbete som LKF har bedrivit under många år.

– LKF har ju till exempel varit framgångsrika när det gäller energibesparingar i såväl äldre som i ny bebyggelse, konstaterar hon.

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre, menar Lena, som efter sina år i en bransch som framför allt levererar energi tyckte att det var dags att söka sig till en bransch som använder stora mängder energi.

– Det finns en stor potential inom fastighetsbranschen när det gäller att utveckla ett miljöanpassat och hållbart boende. LKF är en nyckelaktör när det gäller att utveckla den hållbara staden Lund, säger hon.

”Ett företag kan inte driva sitt miljöarbete på egen hand. Vi måste arbeta tillsammans med olika aktörer, offentliga såväl som privata, och inte minst våra hyresgäster för att skapa ett hållbart Lund.”

När 72 Kvadrat träffade Lena Nordenbro var hon helt färsk på det nya jobbet och höll som bäst på att bekanta sig med sin nya arbetsplats och arbetsuppgifterna där. Men hon kunde ändå peka ut några områden som hon ser som särskilt viktiga i LKFs miljöarbete.

Det ena är nyproduktionen av bostäder.

– Här har LKF ett stort ansvar i uppbyggnaden av ett hållbart Lund, säger hon. Det gäller bland annat val av material och energisystem, men också exempelvis transportlösningar för bostadsområden. Här har LKF genomfört satsningar inom exempelvis passivhus, solceller och infrastruktur för laddare till elbilar.

Ett annat område där Lena vill fortsätta att utveckla LKFs miljöarbete är det befintliga bostadsbeståndet, och inte minst de många äldre bostäder som står inför en omfattande upprustning.

– LKF har under många år arbetat med till exempel omfattande åtgärder för en mer effektiv energianvändning. Det arbetet fortsätter men vi måste också ständigt finna nya lösningar som passar i befintlig bebyggelse. Det kan exempelvis handla om nya system för avfallshantering, stimu-lerande utemiljöer och. fler sedumtak, det vill säga tak med grönska som minskar vattenavrinningen och hjälper till att rena stadsluften.

Ett tredje område som Lena Nordenbro gärna vill arbeta mer med är hyresgästernas medverkan i LKFs miljöarbete.

– Det bor omkring 20 000 människor i LKFs bostäder, konstaterar hon. Bland dem finns många som har stora kunskaper om miljöproblemen, ett stort engagemang i miljöarbetet och kanske framför allt idéer och tankar kring hur deras boende skulle kunna bli mer hållbart. Här finns en potentiell kraft i LKFs miljöarbete som måste tas till vara.

Exakt hur det ska gå till kan hon ännu inte säga, men hon menar att ett system med miljöambassadörer ute i LKFs bostadsområden kunde vara värt att pröva.

– Miljöambassadörerna skulle kunna sprida kunskap om såväl miljöarbete i stort som om LKFs miljöarbete och få hyresgäster att aktivt delta i miljöarbetet i sina egna bostadsområden, säger Lena. Det kan handla om att sprida kunskap om vikten av att spara energi genom att släcka lampor, inte duscha för länge, öka utsorteringen av sopor i sitt eget boende eller att medverka till att skapa en god utemiljö i det egna området.

Och så bjuder hon in LKFs hyresgäster att höra av sig direkt till henne med tankar, idéer och förslag.

– Ett företag kan inte driva sitt miljöarbete på egen hand, poängterar Lena Nordenbro. Vi måste arbeta tillsammans med olika aktörer, offentliga såväl som privata, och inte minst våra hyresgäster för att skapa ett hållbart Lund.

Läs mer om LKFs miljöarbete och miljömål här: lkf.se/Miljo-pa-LKF

FAKTA/LENA NORDENBRO

Ålder: 36 år
Från: Halmstad
Bor i : Hjärup
Familj: Man samt en son och en dotter
Husdjur: Nej
Utbildning: Miljöingenjör i Halmstad
Karriär: Miljöingenjör på Albany International AB i Halmstad, miljöchef på Kraftringen
Lagar mat: Mest vardagsmat
Gillar: Pasta och annat italienskt
Hobby: Att baka

Baka Lenas ryttarkaka

(hennes favoritkaka, farligt god).
Använd gärna ekologiska varor.

Ingredienser

175 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljpulver

Kokostäcke:
75 g smör
2 dl strösocker
• 1 1⁄2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 g kokosflingor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Smält smöret i en stor kastrull. Rör ner socker och ägg. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
3. Lägg bak
plåtspapper i en långpanna ca 30×45 cm och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.
4. Blanda smör, socker, grädde och sirap till kokostäcket i en kastrull.
5. Koka upp och låt sjuda ca 2 min under omrörning. Tillsätt kokosen och sjud ytterligare 1 min.
6. Bred kokostäcket över kakan och grädda ytterligare ca 10 min.
Receptet
gäller för 24 bitar.