72 KVADRAT TEMA: MAT

Populär
lundabutik
med rötter
i Libanon

Folk från hela Lund men också från grannkommunerna kommer till Kattesund för att handla frukt och grönt. I 15 år har makarna Ramadan drivit sin populära butik på det medeltida stråket. Nästan lika länge har de bott hos LKF på Norra Fäladen.

Många lundabor har träffat Hoda Ramadan. Oavsett hur långa köerna är i den trånga butiken i Kattesund sköter hon kassan på samma lugna och vänliga sätt, väger, tar betalt, svarar på frågor, önskar en trevlig dag på olika språk.

– Hon är mycket bättre på det än jag, säger hennes man Zuhair med ett leende. Jag blir stressad när det är mycket folk vid kassan, hon kan ha kontakt med fyra kunder samtidigt utan att bli stressad.

Zuhairs plats är snarare ute bland stånden på gatan, där han, tillsammans med sin personal, packar upp frukt och grönt, ser till att varorna är snyggt presenterade, plockar bort varor som är skämda, pratar med kunder som undrar över priser och varornas ursprung.

Så har han också ett gediget bagage av kunskaper om frukt och grönt med sig. Han kommer från en familj som säljer frukt och grönt i stor skala i Libanons huvudstad Beirut. Där drev Zuhair en butik med frukt och grönt innan de sökte sig till Sverige som politiska flyktingar i mitten av 1980-talet. Ett foto från den tiden hänger i kassan i Kattesundsbutiken.

Den första tiden i Sverige bodde Zuhair och Hoda i Västervik. De hade då två barn. Sedan dess har familjen utökats med ytterligare fyra barn. På 90-talet flyttade familjen till Malmö och sålde frukt och grönt på Möllevångstorget. År 2000 köpte paret Ramadan butiken i Kattesund. Den var då en köttbutik men den verksamheten avvecklade makarna Ramadan och satsade på frukt och grönt.

– Kött var inte vår bransch, förklarar de. Frukt och grönt kan vi.

Både Hoda och Zuhair pratar engagerat om hur viktigt det är att kunna sin bransch, att hitta bra varor, att följa årstiderna, att ge kunderna en möjlighet att se och känna på varorna, att kunna svara på kundernas frågor och ge råd om hur man använder varor som kanske är okända för en del kunder.

Under 15 år i Lund har butiken i Kattesund blivit populär bland många olika kunder, studenter, äldre, människor med ursprung i andra länder, barnfamiljer.

– Vi har många stamkunder, säger Hoda Ramadan. Det är inte bara lundabor som handlar här utan också kunder från grannkommunerna.

Alla som har handlat i butiken vet hur trångt det är mellan hyllorna. Zuhair och Hoda skulle gärna vilja utöka butiken lite grann men de vill inte flytta till en större lokal någon annanstans.

– Nej, det är mysigt här där människor strömmar förbi hela tiden, säger Hoda. Vi kan inte få ett bättre läge.

Två år efter att makarna Ramadan köpt butiken i Kattesund flyttade familjen från Malmö till Lund och till en LKF-lägenhet på Norra Fäladen. Där bor de fortfarande kvar.

– Vi ville till Lund för att komma nära universitetet, förklarar Zuhair. Vår ambition var att alla barnen skulle skaffa sig en akademisk utbildning.

Och de är på god väg. Två barn är klara med sin universitetsutbildning och jobbar, ett barn är nästan färdig civilingenjör, ytterligare två studerar på högskolenivå medan det yngsta barnet fortfarande går på gymnasiet.

Zuhair har själv studerat på universitet i Beirut och hade planer på universitetsstudier i Sverige men valde att jobba och satsa på barnens utbildning i stället.

Efter 13 år på Magistratsvägen känner sig Hoda och Zuhair hemma i området.

– Det är jättefint här och vi trivs väldigt bra, säger de och gläds åt att första barnbarnet Omar, 1,5 år, inte bor långt bort utan ofta kan komma på besök.

Barnbarnet Omar hälsar gärna på hos Hoda och Zuhair Ramadan på Magistratsvägen.

”Två barn är klara med sin universitetsutbildning och jobbar, ett barn är nästan färdig civilingenjör, ytterligare två studerar på högskolenivå medan det yngsta barnet fortfarande går på gymnasiet”.

Snabblagat med bulgur

Denna rätt brukar Hoda och Zuhair Ramadan laga efter jobbet när de vill ha något enkelt och snabblagat. Kan ätas tillsammans med exempelvis hemmagjord tzatziki kryddad med mynta och dill.

Ingredienser:

• 4 mogna tomater (250-300 gram)
• 1 aubergine (ca 200 gram)
• 2 mellanstora lökar (ca 250 gram)
• 1 dl matolja (valfri sort)
• 0,5 liter vatten
• 1 matsked tomatpuré
• 500 gram grov bulgur
• 1 tärning grönsaksbuljong

Gör så här:

1. Skär lök, aubergine och tomater i små bitar.

2. Fräs löken i olja på låg värme i ett par minuter så att den mjuknar, lägg i auberginen och fräs i ytterligare 2-3 minuter och lägg slutligen i tomathacket och fräs i ytterligare ett par minuter.

3. Häll på vattnet och tillsätt tomatpuré. Koka i 10 minuter. Lägg i buljongtärning och bulgur och koka i ytterligare 10-12 minuter tills bulgurn är klar.