72 KVADRAT NOTERAT

Glöm inte att släcka
stearinljusen

Nu under den mörka årstiden är det härligt att tända levande ljus. Men det är tyvärr också den tid på året då bostadsbränderna ökar. Lämna aldrig ett levande ljus utan uppsikt. En bra regel är att den som tänt ljuset ansvarar för att släcka det. Ställ inte ljusstaken i närheten av till exempel gardiner eller på teven och se till så att inga små barn eller husdjur kommer åt ljusen.

Ett bra och brandsäkert alternativ till stearinljuset är de batteridrivna LED-ljus som idag finns i alla möjliga former både för inom- och utomhusbruk.

Utelåst eller extra nycklar

Om du har låst dig ute eller tappar bort dina lägenhetsnycklar ska du vända dig till en auktoriserad låssmed som hjälper dig att öppna dörren. LKFs områdespersonal kan inte och får inte öppna för utelåsta hyresgäster. Du måste själv betala för låssmedens arbete och dina nya nycklar.

Vill du komplettera med extra nycklar ska du kontakta områdeskontoret. Du står själv för denna kostnad.

Bara en nyckel i nyckeltuben

En del av våra lägenhetsdörrar är utrustade med en nyckeltub där du kan lägga din dörrnyckel när vi till exempel behöver komma in och göra en reparation i din bostad och du inte har möjlighet att vara hemma.

Tänk på att inte lägga mer än max en nyckel i tuben. Lägger du fler nycklar fastnar dessa och vi kan inte komma in i din lägenhet.

Städa ekosmart
utan kemikalier

Att städa är ju inte alltid så kul och tyvärr använder vi mängder av kemikalier helt i onödan när vi far fram med skurtrasan. Välj hellre att städa miljö-smart med grejer som du redan har hemma i köksskåpen. Det blir lika rent med ättika, citronsyra, såpa och lite diskmedel.

Toastolen

Häll 1 dl ättika (12 %) i toaletten på kvällen. Låt stå över natten. Borsta ur och spola nästa morgon. Rent och fint!

Skinande rena fönster

Blanda vatten och miljömärkt diskmedel i en hink. Tvätta av fönstret med en svamp och skrapa bort vattnet med en gummiskrapa. Torka torrt med en mikrotrasa längs kanterna.

Kalkavlagringar

Rengör med ättika eller citronsyra.

Smutsig diskbänk

Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp.
Blankt och fint!

Mikrovågsugnen

Ställ in en kopp vatten med pressad citron i mikrougnen och värm på full effekt en minut. Sedan går det enkelt att torka bort matrester plus att det luktar gott.

Spisen

Gnid in spisen med lite koncentrerad såpa. Låt verka en stund och torka rent.

 

Passa också på att läsa vår nya lilla folder om hur kemikalier påverkar miljön och hur du gör för att minska användningen och ha en bra hantering. Barn är särskilt känsliga för kemikalier, och därför är det viktigt att minska andelen kemikalier som de riskerar att utsättas för. Foldern finns på ditt bovärdskontor och på vår hemsida.

Glöm inte hemförsäkringen

För att få ett skydd för dina saker vid till exempel en brand, översvämning eller inbrott behöver du en hemförsäkring. Du behöver en hemförsäkring även om du tror att dina saker inte har så högt värde.

LKF har ett avtal med Länsförsäkringar Skåne som erbjuder alla våra hyres-gäster en hemförsäkring med låga premier. Försäkringen innehåller egendomsskydd, ansvarsskydd, rättsskydd, överfallsskydd och reseskydd.

Premiens storlek baseras på hur många rum din lägenhet har och vilken ort du bor på och betalas månadsvis på din hyresavi.

Läs mer om hemförsäkringen på www.lkf.se/hemforsakring

Har du haft besök av en av våra reparatörer?

Har du fått ett fel åtgärdat i din lägenhet när du själv inte var hemma? Då har vår reparatör lagt en lapp i din lägenhet med besked om vad som är gjort. På lappens baksida kan du lämna synpunkter på hur du tycker att vi gjort jobbet. Vi vill alltid göra ett bra arbete och jobbar hela tiden med att bli ännu bättre. Då är dina synpunkter viktiga.

36 472 kilo

Så mycket textilier har våra hyresgäster samlat in från januari till mitten av augusti i år i Human Bridges insamlingskärl på våra bostadsområden.

Ett fantastiskt resultat tycker vi på LKF och hoppas du fortsätter lägga kläder och andra textilier du inte längre vill ha i insamlingskärlen. Nästan allt återvinns på något sätt. Väldigt mycket delas ut till människor på flykt runt om i världen.

FAKTA

2014 var inflödet av kläder och textil till Sverige 128.000 ton, vilket är 13,1 kilo per person. Av dessa slängs cirka 8 kilo i soporna. Konsumtionen av textilier står för 2-3 procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser, sett ur ett konsumtionsperspektiv.

Källa: Naturvårdsverket

Gör så här om du råkar krossa en lågenergilampa

En lågenergilampa innehåller mellan 1-5 mg kvicksilver och ska lämnas till återvinning när den inte fungerar, precis som glödlampor, halogenlampor och lysdiodslampor. En tesked kvicksilver räcker för att förgifta en hel sjö. Därför är det viktigt att du hanterar en krossad lampa på rätt sätt.

Om en kall lampa går sönder ska du samla upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och lägga dem i en glasburk med lock. Torka därefter golvet med en fuktig trasa. Lägg sedan även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”innehåller kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Om en varm lampa går sönder ska du stänga dörrar till rummet där den har gått sönder. Ventilera rummet genom att till exempel öppna ett fönster och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. När lampresterna har svalnat kan du samla upp dem enligt instruktionen för kall lampa.

Använd inte dammsugare, varken vid kall eller varm lampa. Det finns en risk att damm-sugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning av farliga partiklar.