72 KVADRAT NYRENOVERAT

Funderar du på att förändra lite i din lägenhet?

Som hyresgäst hos oss har du rätt att själv fixa till och renovera i din lägenhet.

– Ett gott råd är att du pratar med din bovärd innan du börjar renovera så att du försäkrar dig om att du inte gör något som du inte får, säger Malin Bengtsson som är fastighetsassistent på LKF.

Alla våra lägenheter har en plan för när det är dags för HLU (Hyresgäststyrt underhåll). Varje år skickar vi ut ett erbjudande till alla våra hyresgäster där du kan se när underhållsåtgärder senast utfördes i din lägenhet och när nya åtgärder planeras.

Vill du själv göra en förändring går det bra att till exempel måla eller tapetsera. Se bara till att arbetet blir fackmannamässigt utfört och välj gärna neutrala färger och mönster så att nästa hyresgäst också kan trivas i lägenheten. Den dag du väljer att flytta från lägenheten görs en besiktning. Godkänner besiktningsmannen inte ditt arbete blir du skyldig att återställa
lägenheten i ursprungligt skick.

Om du vill göra större förändringsarbeten i din lägenhet eller på din uteplats, skall du alltid först söka tillstånd hos LKF och få vårt skriftliga godkännande till sådana åtgärder. Tänk på att det i en del fall kan krävas bygglov från kommunen.

– Tänk också på att du faktiskt har möjlighet att mot en avgift få underhåll utfört tidigare än planerat i samband med det årliga HLU-erbjudandet, tipsar Malin.

”Ett gott råd är att du pratar med din bovärd innan du börjar renovera så att du försäkrar dig om att du inte gör något som du inte får.”