72 KVADRAT TEMA: MAT

Ett amerikanskt
steakhouse mitt i Lund

Redan när Atte Bachmann var 20 år skakade han och Calle Henricson hand på att de en dag skulle öppna en restaurang ihop. 2011 blev drömmen verklighet, när de tillsammans med Fredrik Wigren öppnade M.E.A.T. i Lund. Idén bygger på kött tillagat på kolgrill, men även fisk och grönsaker ryms på menyn.

– Att servera är det roliga; det passar mig som person bättre. Jag får bra respons och älskar stämningen som vi skapat här, säger Atte när han får frågan varför han valt att servera framför att stå i köket.

Likt Mårten Lindfors på sopprestaurangen Buljong (som du kan läsa om på annan plats i tidningen) fick Atte inspiration till sin restaurang på en resa till New York. Den amerikanska prägeln märks såväl i inredningen som på maten på tallriken.

– Jag tyckte det saknades en köttrestaurang i Lund och tänkte att det kunde vara en rolig sak att göra, som dessutom kunde passa in. Utifrån läget och lokalen skapade vi sedan det som blev M.E.A.T. Ambitionen är att miljön ska vara rolig och atmosfären avslappnad. Alla som kommer hit ska få samma bemötande, förklarar Atte.

En annan ambition är att alltid ha högsta kvalitet på köttet och allt annat de serverar. Köttet är ofta amerikanskt, för att Atte och hans kollegor tycker att det över lag är bättre. De strävar också efter att köpa hållbara råvaror, inköpta från leverantörer med ett hållbart tänk.

Och varför väljer de att tillaga sin mat på kolgrill? Helt enkelt för att kött blir godare om det tillagas på kol, om man ska tro Atte.

– Vi gillar den enkelhet som grillen skapar. Och det enkla kan ofta vara det bästa. Dessutom kan vi det här med att grilla, säger han.

Atte tror att de som besöker M.E.A.T. uppskattar den ofta livfulla, personliga och ibland lite högljudda stämning som ofta råder här. Det kan stundtals bli ganska trångt, framför allt i köket som är modell litet. Inför framtiden har han dock en dröm om att restaurangen ska kunna växa sig lite större.

Utöver hamburgarna, som de gjort sig kända för, serverar Atte och hans kollegor gärna en bra köttbit tillsammans med pommes och bearnaisesås. Långkok görs också ofta; enkel matlagning även där. Och den som vill ha något vegetariskt eller är sugen på fisk går inte heller lottlös. Oftast tillagat på kolgrillen även detta.

– Att starta en egen restaurang är något jag velat göra ända sen jag gick på gymnasiet. Att få skapa en glädjefull stund åt mina gäster ger mig så mycket tillbaka. Vi vill vara en populär mötesplats och jag får vara med om så många roliga möten med människor, säger Atte innan han tar på sig sitt serveringsförkläde och gör sig redo för kvällens arbetspass.

Innan vi går avslutar han med att säga att de med M.E.A.T. velat skapa ett modernt steakhouse; en lite roligare ”sylta”. Och det känns onekligen som att de lyckats med sitt uppsåt.

Jag tyckte det saknades en köttrestaurang i Lund och tänkte att det kunde vara en rolig sak att göra, som dess­utom kunde passa in. Utifrån läget och lokalen skapade vi sedan det som blev M.E.A.T.

FAKTA/M.E.A.T.

M.E.A.T. ligger i LKFs fastighet på Kattesund 8 A i Lund och drivs av Atte Bachman, Calle Henricson och Fredrik Wigren. Restaurangen har öppet kl. 11.30–23.00 måndag till torsdag, kl. 11.30–01.00 på fredagar och kl. 12.00–01.00 på lördagar. På söndagar har de stängt.

Chimmichurri

Ett bra grillrecept som funkar till kött, fisk & fågel från Kristoffer Augrell, Köksmästare M.E.A.T. Bra som marinad eller som en schysst sås till grillad mat. Till exempel till en kolgrillad entrecote, confiterad
vitlök, bakad cheritatomat & rostad potatis.

Ingredienser

• Bladpersilja, en rejäl bunt
• Färsk koriander, en rejäl bunt
• Vitlök, 4-5 klyftor
• Röd chili, 1-2st
• Oregano, finhackad ca 2 msk
• Vitvinsvinäger av bättre kvalité, 2 msk
• Citron, skal + saft
• Olivolja, 1,5-2dl
• Socker, farin 1/2 msk
• Flingsalt & peppar

Gör så här

1. Ta fram skål, skärbräda, kniv, rivjärn/zestjärn*
2. Finhacka örterna & lägg i en skål
3. Kärna ur chilin, finhacka vitlök & chili – lägg sedan i skålen
4. Häll olivolja, socker & vinäger i skålen.
5. Riv citronzesten över skålen & pressa i saften från halva citronen i skålen & smaka av. Behövs det mer syra pressar du i andra halvan.
5. Såklart salt & peppar för att avsluta smekningen.

Har du bråttom? Mixa ihop allt för en schysst marinering!

Njut med ett gott rött vin eller Brygghuset Finn, California Lager!