72 KVADRAT TEMA: MAT MOSSAGÅRDEN

Ekologiska pionjärer med populära grönsakslådor

Mossagården i Veberöd var tidigt ute med ekologiskt odlade grönsaker. 2005 tog Ebba-Maria Olsson över gården efter sina föräldrar, som då drivit ekologiskt jordbruk här i över 20 år. Gården har klarat sig väl i konkurrensen, mycket tack vare möjligheten att prenumerera på frukt- eller grönsakslådor och att handla i deras e-butik.

Ebba-Marias engagemang i Mossagården startade med prenumerationen av grönsaks­lådor. Hon hade läst en artikel om ett liknande koncept i England och Holland och blev så pass inspirerad att hon bestämde sig för att ta studie­uppehåll i sin hortonomutbildning. Detta var 1998. 17 år senare pågår studieuppehållet fortfarande.

– När jag kom in i bilden hade mina föräldrar svårt att få avsättning för sina ekologiska grön­saker. Då bestämde jag mig för att köpa grönsaker från dem och från det nätverk av ekologiska odlare som de byggt upp. Till att börja med hade vi bara ett utlämningsställe, vilket i dag växt till 170 stycken, berättar
Ebba-Maria.

Kunderna väljer vilken storlek på grönsaks­låda de vill ha och var de vill hämta den. Att få lådan hemkörd till dörren är också möjligt, mot en liten extra avgift. Många företag prenumererar på fruktlådor till sina arbetsplatser. Merparten av leveranserna går till Malmö och Lund med omnejd. Och självklart handlar det om miljövänliga transporter, med biogas- och elbilar.

 

”För oss har det varit en stor fördel att finnas nära två storstäder där det finns många studenter, som ofta är medvetna och miljöengagerade. Det har hjälpt oss att växa”.

 

Mellan 1985 och 2005 var Mossagården i stort sett ensamma om att odla och sälja ekologiska grönsaker i Skåne (till en början även i Sverige). När Ebba-Maria tog över gården 2005 bestämde hon sig för att även satsa på e-handel. Det ekologiska utbudet hade vid den här tiden ökat och detta blev strategin att möta detta.

– Det känns som att vi fortfarande erbjuder något unikt, framför allt med tanke på våra miljövänliga leveranser. Vi skördar ekologiska grönsaker själva, samtidigt som vi samarbetar med många andra lantbrukare, säger Ebba-Maria.

I varje grönsakslåda ligger varje vecka ett nytt nummer av Mossagårdsbladet, som bland annat består av en förteckning över vad lådorna innehåller samt var grönsakerna är odlade. Ebba-Maria bjuder också på ett antal recept varje vecka. Bland kunderna finns allt från studenter och barnfamiljer till pensionärer; alla med det gemensamt att de gjort ett medvetet val att handla ekologiskt.

Inför framtiden drömmer Ebba-Maria om att göra Mossagården till en upplevelsegård. Sedan 2008 arrangerar de Mossagårdsfestivalen. Sommar­tid finns även ett café och en klädbutik. Tanken är dock att utöka konceptet och satsa ytterligare inom fältet eko- och naturturism, både i och runt gården och även inuti en av ladorna, som de har planer på att rusta upp.

– Jag blir väldigt inspirerad av att utveckla gården. Det känns viktigt att andra får ta del av detta. Jag vill göra det enkelt för andra att frossa i ekologiskt, säger Ebba-Maria.

FAKTA/MOSSAGÅRDEN

Mossagården ligger utanför Veberöd. Juni–september är såväl café som gårds- och klädbutik öppna. Från oktober–maj är gårdsbutiken öppen fredag och lördag. Och nätbutiken är öppen dygnet om, alla dagar. Läs mer på www.mossagarden.se

Mossagårdens morotskaka

Ingredienser

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
0,5 tsk salt
2 dl raps- eller rypsolja
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl hackade nötter eller mandel
3,5 dl rårivna morötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda mjöl med bakpulver, kanel och salt.
3. Olja, socker och ägg blandas och hälls i mjöl-blandningen.
4. Blanda nötter och rårivna morötter och häll i blandningen.
5. Grädda i cirka 30 minuter.
6. Servera morotskakan med naturell yoghurt (gärna med hög fetthalt).