72 KVADRAT REPORTAGE

Hemlös fårflock fick fristad i Tusenårslunden

Erikka Chapman undrade om hon kunde få ull av bonden i Mellanskåne. Hon fick en hel fårflock. Nu betar den snart i Tusenårslunden.

Erikka Chapman både kardar, spinner och väver i sin tvårummare hos LKF på Mårtens Fälad. Förra våren frågade hon en fårbonde i Mellanskåne om hon kunde få ull av honom.

– Jag vet att en del fårodlare bränner ullen efter klippning, så jag undrade om jag kunde få ull som ändå skulle brännas, berättar Erikka.

Bonden svarade lite skämtsamt ”vill du inte ha hela fårflocken”.

– Han tänkte sluta att hålla får, säger Erikka. Jag tyckte att det lät jättespännande att ta över flocken men kan ju inte ha den där jag bor.

Inte långt från Erikas bostad ligger Tusenårslunden, som anlades vid Lunds tusenårsjubileum 1990. Lunden hålls öppen av betande får.

– Jag brukar gå dit och klappa fåren, berättar Erikka.

Det slog henne att Tusenårslunden kunde vara en bra plats för fåren från Mellanskåne. Efter gotländsk förebild skulle man kunna anlägga en Djurens Fristad i Lunden.

Det slog henne att Tusenårslunden kunde vara en bra plats för fåren från Mellanskåne. Efter gotländsk förebild skulle man kunna anlägga en Djurens Fristad i Lunden.

– I en Djurens Fristad ger man skydd åt djur som exempelvis har behandlats illa eller som, i likhet med fåren i Mellanskåne, har behandlats väl men riskerar att gå till slakt, berättar Erikka Chapman.

I höstas bildades föreningen Djurens Fristad Lund och under vintern har den hållit kurs i fårskötsel. Fårfaddrar har rekryterats som hjälper till att bekosta verksamheten.

– Men vi i behöver många fler faddrar, säger Erikka.

Lunds kommun har skjutit till 18 000 kronor till att starta Djurens Fristad Lund och Elite Hotell har bidragit med 5 000 kronor.

– Man tycker att det kan vara kul för gästerna att ta med barn till fåren, säger Erikka.

Erikka Chapman, som läste till djurvårdare på gymnasiet, och Rebecca Schalén från 4H-gården i Östra Torn, med stor erfarenhet av fårskötsel, kommer att vara mest aktiva i den dagliga skötseln av djuren, men andra medlemmar i före-ningen kommer också att hjälpa till.

Läs om Djurens fristad Lund
Djurens fristad Lund finns också på Facebook.

Erikka Chapman hälsar på fåren på Linderödsåsen.