72 KVADRAT REPORTAGE
Många vill vara med i Eos fritidsklubb
– Det här läsåret har Eos fördubblat antalet platser i klubbens fritidsklubb för mellanstadieelever. Men kön till fritidsklubben är fortfarande lång.
Ludvig Åslund bor hos LKF på Papegojelyckan och går i klass 5 på Järnåkraskolan. Efter skolan går han till Eoshallen, där basketklubben Eos driver en fritidsklubb för mellanstadielever.
Ludvig spelar inte basket utan handboll i Lugi och går på gymnastik. Man behöver inte spela basket för att gå på Eos fritidsklubb. De flesta av de 60 barnen i klubben spelar inte basket.
Ludvig gillar fritidsklubben för att många kompisar går där och för att det finns en massa kul aktiviteter. Bäst av allt är fredagens önskefika, tycker Ludvig.
– Då får något barn bestämma vad vi ska äta och så bakar vi det tillsammans. Favoriten är kladdkaka.
Erik Modéer Glatz bor också hos LKF, fast vid Karhögstorg. Han går också på Järnåkraskolan och spelar inte heller basket utan fotboll i Lunds BK och har just börjat klättra. Han började i Eos fritidsklubb i höstas efter att tidigare ha gått i skolans fritidsklubb.
– Jag började här i stället eftersom att jag har många av mina skolkamrater här, förklarar Erik.
Eos fritidsklubb startade 1992 som en fristående fritidsklubb öppen för mellanstadieelever i hela Lunds kommun. De flesta som är inskrivna kommer från skolor i närheten men några kommer från mer avlägsna skolor, som till exempel Internationella Engelska skolan i Sankt Larsparken och Vallkärra skola. Verksamheten bekostas med bidrag från Lunds kommun och avgifter från föräldrarna.
Linnea Einarsson
Efterfrågan på platser har länge varit hög och i höstas fördubblades antalet platser från 30 till 60. Kön är dock fortfarande lång.
– Vi har barn som börjar i fjärde klass 2017 i vår kö, berättar Jenny Björkman, ansvarig för fritidsklubbens verksamhet. Hon är en av två fast anställda medarbetare i fritidsklubben. Det finns också ett antal timanställda medarbetare.
– Varje dag är sex medarbetare i tjänst, berättar Jenny Björkman. De timanställda rekryteras bland Eos ungdomsledare. De har fått visa att de är lämpade för jobbet. Vi vill bara ha de bästa.
Fritidsklubbens inriktning är kost och idrott och dess ledord energi, lärdom och respekt, berättar Jenny. Vi vill lära barnen vad som är bra mat. Våra mellanmål är vida kända. Barnen är med och lagar dem.
När 72 Kvadrat kommer på besök före mellanmålet hänger många av barnen i sofforna och håller på med sina smarta telefoner. Det är tillåtet fram till mellanmålet, sedan läggs telefonerna undan och efter mellanmålet väntar organiserad verksamhet, denna dag innebandy eller kortspel.
Man bryter upp de grupper som kan finnas på en skola och ger barnen möjlighet att gå in i nya roller och träffa andra barn.
Den organiserade verksamheten är viktig, säger Jenny Björkman. Det handlar mycket om rörelse och lek. Då finns det också möjlighet att blanda barn från olika skolor och i olika åldrar. Man bryter upp de grupper som kan finnas på en skola och ger barnen möjlighet att gå in i nya roller och träffa andra barn.
Linnea Einarsson och Alma Johansson går i fyran och är två av de blott sex flickor som går på Eos fritidsklubb detta läsår. Båda spelar basket och gillar fritidsklubben eftersom de gillar att röra på sig. Denna dag väljer de dock att spela kort.
– Vi pysslar också, berättar de. Just nu gör vi påskkort.
Jenny Björkman har ingen riktigt bra förklaring till att bara tio procent av de inskrivna eleverna är flickor.
– Det har alltid varit svårt att locka flickor, säger hon. De flesta väljer sina skolors fritidsklubbar. Det är en utmaning att locka hit dem.
Linnea och Alma kan inte heller förklara varför det är så få flickor på fritidsklubben. Själva har de inga problem med att vara nästan ensamma bland alla killarna.
– Nej, det är helt ok, säger de men tycker att fler flickor borde komma till fritidsklubben.
– Det är kul här, konstaterar de.
FAKTA/EOS
- IK Eos, som sponsras av LKF, grundades 1949 som en gångklubb. Grundaren, Set G Odelsberg, arbetade i en cykelaffär och döpte klubben efter cykelfabrikatet Eos (morgonrodnadens gudinna).
- På 50-talet började klubben spela basket. Gångverksamheten avvecklades så småningom.
- Från början deltog endast herrar i klubbens verksamhet. På 60-talet startades även damverksamheten
- 1979 startade Lundaspelen i basket och handboll. Spelen har blivit en av Eos grundpelare och har genom åren haft tusentals deltagare från ett stort antal länder.
- 1989 stod en annan grundpelare, den egna hallen, klar. Förutom Eos egen verksamhet används hallen av Spyken för idrottsundervisning.
- 1992 startade Eos sin fritidsklubb för barn i årskurs 4-6. Innevarande läsår fördubblades antalet platser i klubben från 30 till 60.
- Eos damer har den här säsongen spelat i basketens högsta division, Basketligan. Lagets hittills största framgång var en slutspelsplats förra säsongen.
- Herrarna spelar i näst högsta divisionen, Superettan. Herrarnas största framgång är två SM-finaler på 50-talet.
– Våra seniorspelare är inte proffs, berättar Eos klubbdirektör Björn Göransson. Vi prioriterar ungdomsverksamheten. - Eos har 29 träningsgrupper. De äldsta deltagarna är födda 1952, de yngsta 2013.
– Konkurrensen från andra sporter som handbollen är inte vårt största bekymmer när det gäller att locka barn och unga, säger Björn. Det största problemet är att hitta ledare till en ännu större verksamhet. - Eoshallen ligger på Arkivgatan 32. 380 barn och ungdomar är medlemmar i klubben. Du kan anmäla ditt barn till fritidsklubben via Eos webbplats www6.idrottonline.se/EosLundBF-Basket/
Där hittar du anmälningsformulär.
Innebandy är populärt. Här spelar Ludvig Willén (i mål), Isak Berggren (med bollen), Love Hindberg samt Love Eriksson (delvis skymd).